raar, maar waar!

Weer alcohol uit de supermarkt!

Jaren geleden schreef ik er al over, alcohol in de supermarkt. Tijd om onder de noemer Politiek; Lijst Freak er weer eens aandacht aan te besteden.

Wat is het probleem van alcohol, het probleem van supermarkten, het probleem van slijterijen?

1 Slijterijen

Laat ik beginnen bij de slijterijen. Eigenlijk zijn er twee varianten, de echte zelfstandige slijters en de onderdeel van een supermarkt slijter. Bijna bij iedere supermarkt zit tegenwoordig een drankhoek, zo niet dan zit waarschijnlijk een paar panden verderop de huisslijter (Super de Boer = Mitra, Albert Heijn = Gall&Gall, Dirk = DirckIII). Dus het is helemaal niet nodig om de kratten bier in de supermarkt neer te zetten, 10 meter verderop in de drank-hoek kan het ook.

Overigens is het vreemd dat de supermarkten concureren met hun eigen en andere slijterijen. De bierprijzen bij de supermarkten zijn veelal 10% lager. Waarom zou ik nog een slijterij binnenlopen, terwijl daar achter de balie een slijter met kennis over zijn producten staat.

2 16-jarigen en de supermarkt

16-jarigen en de supermarkt

Drank tot 15% alcohol mag door supermarkten worden verkocht. Bij de kassa wordt je leeftijd gecontrolleerd, want onder de 16 mag je geen alcohol verkopen. Het bijzondere is dat kassa-medewerkers ook minimaal 16 zijn. Het kan dus zijn dat klasgenoten, vriend(inn)en of anderen gecontrolleerd moeten worden. Werkt dat? Hebben deze cassieres genoeg overredingskracht om nee te verkopen?

Waarom zo moeilijk doen met de verkoop van alcohol, terwijl deze stap zo klein is en niet tot veel extra ongemak leidt bij de consument.
Of zie ik dit verkeerd? Is iedere stap lopen voor de consument er één teveel…

3 Schoenmaker blijf bij je leest!

Naast alcohol vind ik geneesmiddelen bij supermarkten ook erg discutabel. En computers, fietsen, verzekeringen, auto’s….
Maar aandacht voor de versproducten, aandacht voor biologisch of aandacht voor de klant… nee, dat verkopen supermarkten niet meer.

Maargoed, alcohol in de supermarkt, voor mij hoeft dat niet. En het is wel zo verstandig voor de leeftijdscontrole.