raar, maar waar!

Buma-Stemra snapt niet wat embedding is

buma-embeddingVandaag publiceerde de Buma-Stemra haar nieuwe tarieven voor 2009. In de blogwereld werd hier geschokt op gereageerd, bij het lezen van de brochure komt naar voren dat het embedden van één tot zes filmpjes €130,- gaat kosten.

Echter spreekt zij zichzelf tegen en snapt de Buma-Stemra niet hoe embedding werkt:

Embedding

Als de techniek achter embedding wordt bekeken, blijkt dat het allemaal een stuk goedkoper is.

De ‘embedded content’ waarover de Buma-Stemra spreekt is dubbel. De techniek achter embedding is op te delen in twee varianten:
– stream
– progressive download

Stream

In het geval van de stream wordt er geen informatie op de computer opgeslagen. De BUMA stelt dat je 40.000 streams mag hebben voor €130,-

Progressive download

In het geval van de progressive download wordt er tijdens het afspelen data opgeslagen in je temporary internetfiles, echter wel redelijk onbruikbaar en de data wordt direct na het afspelen weer verwijderd. De Buma-Stemra stelt dat je 2166 downloads mag aanbieden €130,-

Wat is wat?

Maar wanneer is een embedded stuk dan een stream of download?
Over het algemeen kun je dit zeggen: YouTube en andere flash players gebruiken progressive downloads. Windows Media Player, Quicktime en Winamp gebruiken streams.
Gelukkig is de Buma-Stemra hier duidelijk in. Volgens de Buma-Stemra is iets een download als het permanent wordt vastgelegd op je hardeschrijf. In deze theorie zijn beide gevallen dus streams.

Volgens deze technische verklaring kun je geen 6 maar 40.000 filmjes voor €130,- op je site hebben. (Nog altijd €130,- teveel)

buma-2010-licenties-quote