raar, maar waar!

Politiek: Winkeltijdenwet en koopzondagen

winkeltijdenDe tweede kamer is akkoord gegaan met de verdere uitvoering van de winkeltijdenwet, waarbij de mogelijkheid tot koopzondagen verder wordt ingeperkt. De wet wordt in 2010 verder behandeld.

Maar zijn er geen alternatieven?

Onder de noemer Lijst Freak Politiek zal ik de komende tijd een frisse blik proberen te geven op de politiek.

Winkeltijdenwet
In de winkeltijdenwet staat dat winkels open mogen zijn van 6 tot 22 uur, behalve op zondagen. Winkels mogen acht koopzondagen per jaar houden. Dat betekent dat een winkel nu 16 uur per dag x 6 dagen per week = 96 uren open mag zijn. Veel winkels halen/gebruiken dit niet.

Waarom vrije zondagen?
Ik vind het zo raar dat er zo krampachtig wordt vastgehouden aan de vrije zondag, is dit omdat de zondag een christelijke gebedsdag is? Maar de moslims hebben op vrijdag hun belangrijkste gebed en joden hebben sjabbat op zaterdag. Gek eigenlijk dat we aan de ene kant spreken over intergratie en aan de andere kant zelf heel conservatief blijven denken.

De tijd van de webwinkels
Daarnaast kan iedereen tegenwoordig een webwinkel starten die 24/7 open is, is het dan niet eerlijker om normale winkels ook wat meer vrijheid te geven?

Voorstel
Lijst Freak Politiek heeft het volgende voorstel tot versoepeling van de winkteltijden/koopzondagen. Een winkel mag gedurende een week 96 uur geopend zijn, op de door de winkel zelf in te vullen dagen. Oftewel, hetzelfde aantal openingsuren als dat winkels nu hebben, maar deze mogen ze flexibel inzetten.

Een spreiding van het aantal mogelijke winkeluren zal de drukte in die uren beter spreiden, ook incombinatie met de infrastructuur (files/parkeergelegenheden).

[poll id=”3″]