RE: Top 5: jouw favo horrorfilms

News Feed Forums Algemeen Discussie Forum Films Top 5: jouw favo horrorfilms RE: Top 5: jouw favo horrorfilms

#10561

freakenstein
Administrator

Ik heb een beetje vals gespeeld. Ik heb er een top 10 van gemaakt, Romero’s oorspronkelijke zombie-trilogie bij elkaar gezet en er staan ook een paar films in die puur genre-technisch gezien eigenlijk geen horror zijn (maar gevoelsmatig wel – voor mij althans). Sorry…

– Night Of The Living Dead/Dawn Of The Dead/Day Of The Dead
George Romero’s zombie-trilogie blijft onovertroffen, zelfs met de hausse aan zombie-films die later kwam (inclusief die van Romero zelf)

– The Texas Chainsaw Massacre
Het origineel van Tobe Hooper natuurlijk. Geloof niet dat ik deze hoef uit te leggen, is ’t wel?

– Eraserhead
De films van David Lynch spelen zich af in een ander universum, en dat geldt helemaal voor zijn eerste lange speelfilm uit 1977. Een broeierige nachtmerrie, beter kan ik hem niet omschrijven.

– Dead Ringers
Ben een groot fan van de films van David Cronenberg, en vind het dan ook moeilijk kiezen uit zijn oeuvre, maar bij dit bizarre gynaecologendrama drukt hij wat mij betreft precies op de juiste knoppen.

– The Wicker Man
Het origineel van Robin Hardy natuurlijk, niet dat Nicholas Cage-vehikel. Venijnig filmpje over de Christelijke politieman Sgt. Howie, die op een schots eilandje de verdwijning van een meisje onderzoekt en tot zijn afgrijzen ontdekt dat de plaatselijke bevolking er uiterst on-Christelijke denkbeelden op na houdt. Niet zozeer eng, meer gemeen op een Roald Dahl-achtige manier. Met een prachtige soundtrack.

– Repulsion
Als horror een vak op school zou zijn, dan zou deze klassieke film van Roman Polanski prima als lesmateriaal fungeren.

– The Exorcist
Commentaar overbodig me dunkt.

– Blue Velvet
Over de gruwel en verrotting die zich onder de oppervlakte van een op het oog idyllisch stadje kan bevinden, in dit geval het houthakkersplaatsje Lumberton. Met Dennis Hopper als de griezeligste psychopaat ooit.

– Apocalypse Now
Laat niemand je wijsmaken dat dit een oorlogsfilm is, enkel en alleen omdat het zich afspeelt tijdens de Vietnam-oorlog.

– Het Zevende Zegel
Onbegrijpelijk eigenlijk, dat Ingmar Bergman’s existentiële drama zelden wordt erkend als de enge film die het ook wel degelijk is. Ridder Antonius Bock keert terug van de kruistochten en ontmoet daar de Dood. Letterlijk welteverstaan. Ik heb begrepen dat op dit forum ook wat metal-liefhebbers zitten. Nou, als doom-bands als Saint Vitus of Pentagram ooit een videoclip hadden gemaakt dan had die er zeker zo uitgezien als Het Zevende Zegel. Wonderschoon en inktzwart.[hr]
Damn, vergeet ik gewoon Don’t Look Now…:-/