Ethisch Dilemma – Hulp nodig

Viewing 1 - 3 of 3 posts
 • Author
  Posts
 • #10065

  freakenstein
  Administrator

  Hi allen,

  Op dit moment ben ik bezig een boek te recenseren met allemaal korte literaire horrorverhaaltjes (De grens naar gene zijde)

  Nu liep ik alleen tegen iets aan wat totaal tegen mijn ethiek ingaat en daarom weet ik niet of we dit boek moeten recenseren.

  Het eerste verhaal gaat over de dood die jou als lezer toespreekt. Hij houdt een pleidooi waarom we van de dood zouden moeten houden ipv deze proberen te verbannen.

  In dit pleidooi vertelt hij dat wij als mens naar rare niet natuurlijke middelen grijpen om het leven minder saai te maken. Hij geeft hier als voorbeeld homoseksualiteit. En geeft hier eigenlijk mee aan dat dit niet natuurlijk is en dus verboden zou moeten worden.

  Ik krijg hier een verkeerd gevoel van, en mijn eerst reactie was dan ook om dit niet te recenseren, want ik wil hier geen aandacht aan besteden (en al helemaal niet als deze tot verkoop kan leiden)

  Aan de andere kant is dit iets wat dus juist in de recensie naar voren kan komen.
  Daarnaast is het een verhalen bundel met dus verhalen van meerdere schrijvers.

  Ik wil niet censureren. maar ook niet promoten. Ik weet niet zo goed wat ik er mee aan moet.

  Wat vinden jullie hiervan?

  #12134

  freakenstein
  Administrator

  Zo, da’s een behoorlijk dilemma.

  Maar omdat het een verhalenbundel is met ook andere schrijvers zou ik hem wel recenseren maar van dat verhaal zeker een (groot) punt maken! Volgens mij is dat de enige manier waarop je niet censureert (al is negeren niet hetzelfde als censureren) en als je er op een goede manier aandacht aan besteed juist het tegenovergestelde kunt doen dan promoten.

  #12135

  freakenstein
  Administrator

  Dat is inderdaad een dilemma…

  Ik zou zeggen: niet recenseren.
  Alhoewel, het ligt er wel aan hoe het gebracht wordt. Als er gezegd wordt: “doe in je leven dingen die niet direct voor de hand liggen”, dan is het onderwerp van homosexualiteit natuurlijk een stuk minder controversieel dan wanneer er gezegd wordt: “doe in je leven die tegennatuurlijk zijn”.

  Vanuit een puur biologisch standpunt is homosexualiteit ook een beetje raar vind ik persoonlijk. Maar dat geldt dan ook voor bijvoorbeeld monogamie. Aan de andere kant, als het verhaal dingen promoot die je eigenlijk een keer gedaan moet hebben en tegen alle moraliteit in gaat, zou je zelfs zo ver kunnen gaan dat het ook bijvoorbeeld moord gepromoot worden. Zou ook een beetje apart zijn…

  Ik vind het lastig, ik zou er zelf niet zo snel aan beginnen. Maar Martijn heeft wel een goed punt, aangezien het een verzameling is, zou je er voor kunnen kiezen om het eerste verhaal af te fakkelen en heel duidelijk het standpunt van de Nachtvlinders voor dit onderwerp kunnen neerzetten.

  Als dat leidt tot een minder positieve recensie, dan is dat dan maar jammer, maar dan had degene die de bundel gemaakt en gepubliceerd heeft maar beter op moeten letten.

  Overigens, disclaimer: ik heb niks tegen homosexualiteit en vind dat iedereen mag kiezen op welk geslacht ze vallen. Dat ik zeg dat het wellicht een beetje apart is, heeft is puur en alleen gebaseerd op mijn biologische achtergrond, en dan alleen vanuit evolutionair perspectief. Ik zeg het er maar even bij, voordat ik een discussie ontketen 😉

Viewing 1 - 3 of 3 posts

Log in to reply.