Nieuwstip: De invloed van horrorfilms op beleggers

News Feed Forums Het Geheime Staff Forum Overleg: Ideeën / Brainstorm Overleg: Film & TV Nieuwstip: De invloed van horrorfilms op beleggers

Viewing 1 - 7 of 7 posts
 • Author
  Posts
 • #10041

  freakenstein
  Administrator

  Zoals altijd: Wie wil?

  Belegger dumpt aandelen eerder na horrorfilm

  AMSTERDAM – Het bekijken van een horrorfilm kan ertoe leiden dat beleggers hun aandelen eerder verkopen dan op minder angstaanjagende momenten het geval is.

  Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Berkeley, dat in november verschijnt in het Journal of Marketing Research.

  Mensen hebben de neiging om hun eigen angstige emoties te projecteren op anderen. Een bange belegger zal aannemen dat andere investeerders ook bang zijn en dat die angst de aandelenkoers zal drukken.
  De belegger in kwestie zal dit mechanisme voor proberen te zijn en zijn aandelen snel van de hand doen voordat de prijs daalt.

  The Sixth Sense
  De onderzoekers creëerden twee groepen. De ene groep bekeek stukjes uit horrorfilms, zoals The Sixth Sense en The Ring. De andere groep zag documentaires over Benjamin Franklin en Vincent van Gogh.

  Vervolgens werd een aandelenmarktexperiment uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat de proefpersonen die eerder horrorfilms hadden bekeken gemiddeld veel eerder in de simulatie hun aandelen verkochten dan de groep die documentaires had gezien.

  Angst lokt verkoopgedrag uit, zo concluderen de onderzoekers. Ze zijn van mening dat het in kaart brengen van psychologische mechanismen bij financiële beslissingen individuele investeerders kan helpen deze te herkennen. Zo kunnen ze wellicht voorkomen dat emoties ongewenst een rol spelen in hun keuzes.
  © NUzakelijk

  http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1866568

  #11939

  freakenstein
  Administrator

  Ik wil wel een stukkie hier over schrijven, maar daarvoor wil ik het artikel wel goed gelezen hebben. Daar gaat wel wat tijd in zitten. Ik zal proberen hier woensdag een stuk over af te hebben (met de nodige reflecties uiteraard, ik heb ooit eens een college gegeven wat hier aan grenst, neuroeconomics).

  Goed?

  #11940

  freakenstein
  Administrator

  Ik wil het wel eens toesten onder mijn collega traders bij Abn! 😛

  #11941

  freakenstein
  Administrator

  Haha! Dat lijkt me een interessante usercase!

  #11942

  freakenstein
  Administrator

  Volgens mij was er net na Halloween een forse dip in de beurzen… 😉

  #11943

  freakenstein
  Administrator

  Had je er nog naar gekeken Max?

  #11944

  freakenstein
  Administrator

  Ik heb er inderdaad naar gekeken, maar tis een relatief lang artikel, en het was een zwaar weekend…

  Ik probeer woensdag een artikel af te hebben.

Viewing 1 - 7 of 7 posts

Log in to reply.