Mastodon, PeerTube, Pixelfed… WTF is de Fediverse?

WTF is de Fediverse? Okay, laten we daar mee beginnen. Wellicht heb je meegekregen dat Elon Musk het sociale medium Twitter heeft gekocht en dat een premiumdienst van maakt. Op termijn zullen tweet van mensen die meer betalen beter zichtbaar worden.

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

en lees ook https://www.adformatie.nl/media/twitter-begonnen-met-invoeren-van-omstreden-abonnement

Aan de andere kant, Twitter is natuurlijk al lang een commercieel bedrijf en moet net als META (Facebook, Whatsapp, Instagram, etc) winst maken. Eigenlijk helemaal niet gek.

Maar toch, deze verandering en ook de aanhoudende twijfels rondom privacy bij Facebook is het eens tijd om verder te kijken. Zeer waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Mastodon (ja daar ben ik nu ook te vinden), maar er is meer.

Op naar het Fediverse!

Fediverse staat voor federated universe, deze video legt het uit:

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Deze video staat niet op Youtube of Vimeo, maar op PeerTube. Voor een instagram alternatief ga je naar Pixelfed en ook voor audio is er een alternatief: Funkwhale of Castopod. Boekenliefhebber? Check Bookwyrm. Dit zijn allemaal kleine wereldjes die wel met elkaar verbonden zijn.

via https://axbom.com/fediverse/

De belofte is dat deze losse ‘werelden’ wel in contact staan met elkaar, zou kun je een bericht van Pixelfed ‘retweeten’ op Mastodon. Dat gebeurt via bepaalde protocollen. ActivityPub is daarvan de grootste.

Nu zie je hierboven ook WordPress staan. Nu dat is een van de redenen van deze post, want dit is ook gelijk een testje of deze blog middels de plugin ActivityPub ook zichtbaar gaat zijn in de Fediverse.

Verder zijn dit ook mijn eerste stapjes in het Fediverse, dus mocht je tips of suggesties hebben, laat het weten in de reacties!

update: Het lijkt er op dat bij deze plugin je user_login wordt gebruikt als identifier, in plaats van user_nicename. Het publiceren van complete artikelen gaat ook nog niet lekker: https://mastodon.social/@blog@freakenstein.nl/109301843731216386

1 thought on “Mastodon, PeerTube, Pixelfed… WTF is de Fediverse?”

Leave a Comment