Waarom zijn eierballen niet in heel Nederland te koop?

In de rubriek “U zoekt, wij antwoorden” vandaag de zoekterm:
“eierballen warrom niet in heel nederland”
Een eierbal is een snack die in Noord-Nederland enorm populair is, maar daarbuiten bijna niet te krijgen. Een eierbal is te omschrijven als een gekookt ei met een kroket eromheen.

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Nieuwe rubriek
De rubriek “U zoekt, wij antwoorden” is nieuw. Aan de hand van bijzondere zoektermen waarmee mensen op freakenstein.nl terecht komen, geven wij antwoord. Het valt namelijk op de er veel zoekresultaten tussen zitten, waarvan er geen antwoord staat op freakenstein.nl. Maar gezien u het zoekt, zal ik dan maar braaf antwoorden.

Waarom is de eierbal een lokale snack?

foto: hermanb, eierbal bij snackbar ‘t oost – Oosterwolde
eierbal_in_bakkie

Veel streekproducten zijn inmiddels landelijk te verkrijgen, eigenlijk is er weinig streek meer aan. De producten zijn opgepakt door een grote keten en worden makkelijk gedistributeerd.

Maar zelfs met de komst van goede conserveringsmiddelen en een goede gekoelde distributie is de eierbal een lokale snack gebleven.

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De eierbal is een versproduct, na bereiding maximaal 3 dagen houdbaar. Invriezen kan niet, een gekookt ei wordt daar niet lekkerder van. Dit terwijl bijna alle producten van een snackbar wel bewaard kunnen worden in de diepvries, een snackbar hoeft daarom niet regelmatig bevoorraad te worden.

Er zijn veel snackbars in het Noorden die de eierbal zelf maken, daardoor zijn er eigenlijk ook drie varianten:

 • Ei met rundvlees ragout en een klein beetje sambal
 • Ei met kerrieragout, vegatarisch
 • Ei met twee kroketten eromheen gekneed, de amateur

Daarnaast zijn er 3 of 4 distributiecentra in het noorden die de eierbal daar leveren. Én er is er nu één in Gelderland.

Conclusie:

 1. Versproduct, in tegenstelling van alle andere snacks
 2. Geen distributeur buiten de regio
 3. Snackbars maken zelf geen eierballen

3 thoughts on “Waarom zijn eierballen niet in heel Nederland te koop?”

  • Dat is zeker waar. Ook een smoes om binnenkort toch maar weer eens een frituurpan aan te schaffen en ze zelf te bouwen, haha 😛

   Reply

Leave a Comment