Nierstichting wil dat iedereen, dood of levend, automatisch nierdonor is?!

Vandaag op nu.nl en vast andere nieuwssites een bericht over de handel is organen, met name nieren. Een nieuwe nier kost op internet slechts 80.000 euro. Helemaal niet veel, als je het vergelijkt met een jaar dialyseren (= kunstmatige nier), dat zo’n 75.000 euro kost.

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Nu is handel in organen verboden in Nederland, maar door de crisis hebben afgelopen jaar 24 Nederlander hun nier verkocht. Dat kan bij leven, want je hebt er twee en met één nier kun je prima verder leven.

Hoogleraar orgaantransplantatie en -donatie Andries Hoitsma van het UMC St. Radboud in Nijmegen pleit toch voor een soort van legalisering, als de overheid de nieren zou kopen, drukt dit de kosten in de gezondheidszorg.

NIEMAND IS VEILIG!
Nu ben ik voor Actieve Donor Registratie, iedere Nederlander van 18 jaar of ouder is automatisch donor, tenzij hij/zij bezwaar heeft aangetekend. Ook bekend als het Belgische systeem. Maar wat de Nierstichting nu zegt, gaat mij te ver:

De Nierstichting is tegen een vergoeding voor nierdonatie. “Geld kan mensen afschrikken. Volgens ons behaal je meer winst door grotere aandacht voor levend doneren. Of door te kiezen voor een systeem waarbij iedereen donor is.”

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Nierstichting wil dat iedereen, dood of levend, automatisch nierdonor is! Actieve Donor Registratie graag, maar om nu met dat systeem willekeurige mensen op straat aan te wijzen lijkt mij niet zo’n heel goed idee. Of zou dit slechts een ongelukkige uitspraak zijn?

3 gedachten over “Nierstichting wil dat iedereen, dood of levend, automatisch nierdonor is?!”

 1. Hee! Het leeft nog 🙂 maar idd. Automatisch geregistreerd en bij bezwaar van de lijst af, lijkt me een prima idee. Maar ze vergeten dat familie en ouders vaak bezwaar maken om de donatie door te laten gaan.

  Beantwoorden
 2. Opt-in only.

  Lijkenrovers, waarom?
  omdat organen duur zijn.

  De overheid krijgt ze gratis en verkoopt ze door.
  Wie is er nu dom?
  Wie gaat er over lijken?

  u, en de overheid!

  Beantwoorden

Plaats een reactie