De eierbal op 3FM

eierbalEierballen zijn een begrip in Groningen en Drenthe, iedere snackbar heeft ze.

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Bij mijn verhuizing van Roden naar Enschede kwam ik er al snel achter dat ik de eierbal moest gaan missen, de eierbal is een streekproduct en was daar niet te verkrijgen. Ook hier in Hilversum kent men mijn favoriete snack niet.

Uit een eerdere discussie (2003) op freakenstein.nl bleek dat niet iedereen de eierbal een succes vindt.

Zal de eierbal ooit landelijk doorbreken? De kans is klein, maar wie weet. Zo was er gisteren op 3FM bij de Coen&Sander-show het volgende gesprek:

censIn het oosten en noorden van Nederland schijnt het een begrip te zijn: eierballen. Een variant op de kroket en de frikandel, maar dan met een heel ei in het midden. Het gaat zo goed met de hapjes dat ze bijna niet meer aan te slepen zijn. Waarom zien we ze niet in de rest van Nederland? We vragen het aan Bert Ploeg. Hij maakt eierballen en verdient daar zijn brood mee.

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Vandaag krijgen Coen&Sander een Eierbal voorgeschoteld, dit vonden ze ervan:

Gisteren kwam de eierbal ter sprake. Het is een soort kroket, maar dan met een ei. In Groningen en Drenthe vliegen ze de deur uit. We hebben een doosje bemachtigd en testen hem in de uitzending. De eierbal valt niet tegen. En dat is goed om te weten.

Hoe populair is de eierbal in het Noorden dan? Behoorlijk populair:

Groningen en Drenthe eten per week 15.000 eierballen
roden/nieuw buinen/sappemeer – Zonder ook maar enige reclame of promotie worden er wekelijks zo’n 15.000 eierballen vervaardigd door Sloots uit Nieuw Buinen, M&eee’s uit Roden en Van der Veen uit Sappemeer. Hoeveel zouden er dat wel niet zijn als er daadwerkelijk promotie wordt gemaakt? “Volgens mij heeft de eierbal geweldige groeimogelijkheden”, zegt Akie Sloots.
Lees verder op DvhN

13 thoughts on “De eierbal op 3FM”

 1. Over heerlijke snack
  eierballen zijn gewoon over heerlijk.
  Ben geboren Groninger maar woon nu in leeuwarden.
  Hier hebben ze ook eierballen is voor iedereen een aan rader

  Reply
 2. Jaaaaaaaaaaa! Eierballen heu heu heu 🙂

  Ik bestel der altijd 1 als ik naar de snackbar ga. Alhoewel, ik vertrouw onze ‘oer-hollandse’ chineze patatboer niet meer sinds de laatste keer… Rauwe berenhap == tot 6 uur smorgens kots van de wederhelft opruimen…

  Reply
  • tja, de meeste chinese ‘jongeren’ willen niet de chinees van hun ouders overnemen,
   daarom kiezen ze vaak voor de hollandse snackbar…

   Reply
 3. Zo zijn er meer streekgewoonten: Ik was ooit met m’n zoon op een camping in Nijverdal. Iedere keer als m’n zoon bij cafe’s en restaurants Icetea bestelde, werd daar fruit in gedaan. Dat heb ik daarna nergens meer gezien.

  Reply
 4. Ik woon dik 3 jaar in zuid-oost Drenthe maar balkenbrei is hier nergens te krijgen want dat kennen ze hier niet. Vindt het wel jammer want ik vind het zo lekker. Maar verder vindt ik het hier een heerlijk land !!!!
  De eierbal heb ik nog nooit geprobeerd. Als ik de kans krijg wil ik dat toch eens proberen.

  Reply
 5. ik ben geboorene groninger en leef in bremerhaven
  duitschland hier worden die extra in mijn cafetaria gemaakt

  Reply

Leave a Comment