raar, maar waar!

De eierbal op 3FM

eierbalEierballen zijn een begrip in Groningen en Drenthe, iedere snackbar heeft ze.

Bij mijn verhuizing van Roden naar Enschede kwam ik er al snel achter dat ik de eierbal moest gaan missen, de eierbal is een streekproduct en was daar niet te verkrijgen. Ook hier in Hilversum kent men mijn favoriete snack niet.

Uit een eerdere discussie (2003) op freakenstein.nl bleek dat niet iedereen de eierbal een succes vindt.

Zal de eierbal ooit landelijk doorbreken? De kans is klein, maar wie weet. Zo was er gisteren op 3FM bij de Coen&Sander-show het volgende gesprek:

censIn het oosten en noorden van Nederland schijnt het een begrip te zijn: eierballen. Een variant op de kroket en de frikandel, maar dan met een heel ei in het midden. Het gaat zo goed met de hapjes dat ze bijna niet meer aan te slepen zijn. Waarom zien we ze niet in de rest van Nederland? We vragen het aan Bert Ploeg. Hij maakt eierballen en verdient daar zijn brood mee.

Vandaag krijgen Coen&Sander een Eierbal voorgeschoteld, dit vonden ze ervan:

Gisteren kwam de eierbal ter sprake. Het is een soort kroket, maar dan met een ei. In Groningen en Drenthe vliegen ze de deur uit. We hebben een doosje bemachtigd en testen hem in de uitzending. De eierbal valt niet tegen. En dat is goed om te weten.

Hoe populair is de eierbal in het Noorden dan? Behoorlijk populair:

Groningen en Drenthe eten per week 15.000 eierballen
roden/nieuw buinen/sappemeer – Zonder ook maar enige reclame of promotie worden er wekelijks zo’n 15.000 eierballen vervaardigd door Sloots uit Nieuw Buinen, M&eee’s uit Roden en Van der Veen uit Sappemeer. Hoeveel zouden er dat wel niet zijn als er daadwerkelijk promotie wordt gemaakt? “Volgens mij heeft de eierbal geweldige groeimogelijkheden”, zegt Akie Sloots.
Lees verder op DvhN